Tips & råd.

Tips och råd på hur du får tag på en lediga lägenhet.

Att söka efter bostad är inte alltid det enklaste och med tanke på antalet hyresvärdar är det en djungel att hålla koll på hur de vill att man ska söka. Många har en hemsida som de lägger ut sina lediga bostäder i och som man ansöker direkt, andra vill ha skriftligt brev för att gå igenom vem som passar in bäst i deras bostäder. Det är väldigt olika beroende på hyresvärd men vi ger dig tips & råd på hur du gör för att söka din bostad på bästa sätt.


 • Se till att uppdatera listan med nya bostäder genom att regelbundet klicka på den gröna uppdatera-knappen. Många lägenheter som kommer in hyrs ut ganska omgående då trycket är stort på lägenheter. För att inte gå miste om några lägenheter kan du uppdatera listan för att se om fler lägenheter kommit in. Ju mer du uppdaterar desto större är chansen att hitta fler lägenheter.

 • Lägg ut din annons för att få större spridning på ditt sökande. Fyll i formuläret och publicera annonsen.

 • Lägg in så specifik information som möjligt. På så sätt får du mer specifika svar från uthyrare.

 • Tag del av listan på hyresvärdar som erbjuds i våra tjänster.

 • I listan finns alla privata hyresvärdar i ditt område som du kan kontakta på olika sätt.

 • De hyresvärdar som har hemsida är rådet att gå igenom hemsidan och se vad som finns ledigt. Ansök därefter på de som finns tillgängliga.

 • De hyresvärdar som bara har adress eller telefonnummer är rådet att försöka ringa, sms:a eller skicka brev.

 • De hyresvärdar som har kösystem kan det vara värt att sätta upp sig i deras system men ta reda på hur lång kötid det kan förväntas innan du får din bostad.

 • Att skicka ett mejl, ringa, sms:a eller skicka brev räcker oftast inte utan du ska ligga på och söka kontakt på flera sätt. Det gäller att ”bli kompis” med hyresvärden och informera att det är akut för ett boende.

 • I ansökan ska du helst informera att du kan flytta in per omgående då många privata hyresvärdar får plötsliga uppsägningar av olika anledningar och då gäller det att ligga på.

 • Skriv ett mindre men innehållsrikt brev/mejl då långa brev/mejl läggs åt sidan. Man hinner helt enkelt inte läsa långa brev/mejl.

 • Notera gärna vilket bolag/företag du jobbar på, det kanske blir något positivt av det. Hyresvärden kanske känner din chef eller någon du jobbar med. Det är då bara positivt.

 • Ta reda på så mycket information om hyresvärden som möjligt. T ex vilket område de har sina bostäder i, vad för slags bostäder du har osv.

 • Informera hyresvärden vilken del av staden du vill ha en bostad i, antal rum, dock inte storleken då det kan vara en nackdel om det inte finns någon sådan bostad alls hos hyresvärden. Då riskerar din ansökan att vara ointressant.

 • Informera om din nuvarande hyresvärd, det kan vara positivt om denne känner din nuvarande hyresvärd och då få en positiv känsla om dig. Om du har skött dig i din nuvarande bostad såklart.

 • Informera din nuvarande hyresvärd att du är i behov av en annan lägenhet oberoende om det är större, mindre mer centralt eller liknande. Om du har tur kanske din nuvarande hyresvärd har en sådan bostad ledig inom kort.

 • Lägg små post-it lappar i trappuppgångar som du kan tänka dig att bo i. Skriv då att du kan tänka dig ett byte samt vilket område eller vilken adress du bor på.

 • Försök att inte dra åt dig uppmärksamhet på fel sätt mot din nuvarande hyresvärd. Några punkter kan vara försenade inbetalningar, flera klagomål på att t ex tvättmaskinen krånglar eller att dörrhandtaget inte stänger ordentligt. Försök att lösa det själv och åk till hyresvärdens kontor och informera om att du löst problemet själv utan att skicka in klagomål. Detta ses bara som positivt då alla hyresvärdar älskar händig hyresgäst.

 • Håll dig till alla regler som oftast finns i trappuppgångar och håll dig till regler till tvättstugan, det är oftast mycket tjafs om det. Hyresvärden vill helst inte leka polis och lösa sådana konflikter. Håll dig till reglerna är rådet.


Polisen varnar för bedragare
Som en uppmaning av Polisen har Hyresmäklaren beslutat att infomera om hur du ska undvika bedragare. Samarbetet och överenskommelsen med Polisen gör att vi lägger upp den här informationen till dig som är medlem på hyresmaklaren.se.

Just nu är det en stor ökning av bedrägerier kopplade till lägenhetsuthyrning där man lägger ut falska annonser. Ett vanligt förfarande är att man via messenger ombeds att göra en kreditkontroll samt lämna ut bank, mobilnummer och e-post. Uthyraren ska stå för kostnaden för UC:n men av olika anledningar går det inte som det ska varpå man luras in i röra av swishbetalningar som hamnar fel, bitcoins och diverse bortförklaringar.

Tips för att slippa bli lurad:

 • Använd aldrig din bankdosa eller ditt Mobila BankID på uppmaning av någon annan.

 • Vill uthyraren ha kopia på kreditupplysning ska du göra den själv. Ingen annan kan göra det åt dig.

 • Betala/swisha aldrig i förskott, innan du har fått se lägenheten och kontrakt är påskrivet

 • Kontrollera om möjligt med fastighetsägaren att personen är lägenhetsinnehavare och har tillstånd för andrahandsuthyrning

 • Avbryt all kontakt om du blir informerad om att en större summa felaktigt swishats till dig. Kontakta banken och Polisen direkt


Läs mer på Polisens hemsida:
https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/lagenhetsbedrageri/" target="_blank">https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/lagenhetsbedrageri/

Skicka din ansökan på 1 klick

Fyll i formuläret för din ansökan, sedan sköter vi resten. Inom några minuter skickas din ansökan till hyresvärdar i din stad.

Skapa annons

Lägg ut din annons för att få större spridning på ditt sökande. Skriv några rader om dig själv och publicera annonsen.

Hyresvärdlistor

Listor på hyresvärdar i hela Sverige med bland annat länkar till hemsidor, mejladress, telnr mm. Välj stad/kommun och ladda ner din lista.

Bevaka

Med Sveriges största bevakningstjänst håller du koll på hela bostadsmarknaden. Vi uppdaterar dagligen med lediga lägenheter.