Flytta från hus till hyresrätt

Flytta från hus till hyresrätt

Det finns många fördelar med att ha ett eget hus men även en flytt till hyresrätt har sina fördelar. Vi tänkte titta lite närmare på dem.

Dela:

Att flytta från sitt hus och till en hyresrätt är ett stort beslut för de flesta att ta. Många gånger blir det aktuellt när till exempel barnen flyttar hemifrån och man tycker att huset är för stort. Eller när man blivit äldre och känner att man inte riktigt orkar hålla på med trädgård, underhåll och reparationer. Det finns många fördelar med att ha ett eget hus som till exempel inga grannar som stör, tillgång till trädgård, stora ytor, egen tvättstuga med mera. Men även en flytt till hyresrätt har sina fördelar. Vi tänkte titta lite närmare på dem.

När man bor i ett hus finns det ofta mycket utrymme som i garage, förråd och mycket garderober. Det är vanligt att ju större yta man har desto fler saker samlar man på sig. Detta leder dock till att det är mycket man ska städa och ta hand om. När man flyttar till en lägenhet blir man tvungen att gå igenom alla sina saker och sortera ut vad det är man tycker är viktigt att ha kvar. Det blir mer nödvändiga saker och inte att en massa gamla saker blir liggande. Många gånger brukar det kännas bra när man har sorterat ordentligt och fått mer ordning på sina saker. Skulle man tycka att den nya lägenheten har för lite förrådsutrymmen kan man alltid hyra extra förvaring hos en firma för sådant man inte använder men ändå vill spara.

En fördel i lägenhet är att man inte längre behöver oroa sig för att något går sönder som till exempel frys, kyl, spis, tvättmaskin, värmesystem och så vidare. I en hyresrätt ingår allt detta och går det sönder måste hyresvärden se till att reparera eller ersätta det som är trasigt. Det är skönt att slippa oron kring vad det kommer kosta den dagen när till exempel värmesystemet till bergvärmen går sönder. Det är även mycket underhåll på ett hus som fasad som ska tvättas och målas, vindskivor och fönster behöver målas och ibland är det större underhåll som att byta tak.
En annan fördel att bo i hyresrätt är att när man ska resa bort på semester så behöver man inte fixa någon som klipper gräset och tar in posten. Många som har hus känner också att det alltid är något som måste göras, att göra-listan blir bara längre och när man har någon tid över så känns det som att man borde beta av något på listan vilket kan vara stressande. Det är också lätt att man drar igång något renoveringsprojekt ibland för att man vill och ibland för att huset inte ska förlora i värde. Då kan det vara skönt att bo i hyresrätt där man bara behöver bo och inte renovera och underhålla.

Oftast flyttar man till en lägenhet som är mindre än huset man har bott i vilket gör att städning går fortare oavsett om det är dammsugning eller fönstertvättning. När städningen går fortare och man inte längre behöver lägga tid på underhåll av sitt hus och trädgård får man mycket tid över som man kan lägga på andra intressen. Kanske är det dags att återuppta någon gammal hobby eller att testa något helt nytt. Många gånger får man även mer pengar över vilket ger helt andra möjligheter med att till exempel resa oftare.