Husdjur i lägenhet

Husdjur i lägenhet

Ditt husdjur är förstås det mysigaste som finns och de blir snabbt en del av familjen oavsett om det rör sig om en liten hamster, ödla, katt eller hund. Men vad gäller när man ska flytta in i en lägenhet kan hyresvärden neka dig att ha husdjur?

Dela:

En del hyresvärdar tillåter inte husdjur i deras lägenheter. De skriver då in det som ett villkor i kontraktet. Men de måste ha sakliga skäl för att kunna förbjuda hyresgästen att ha husdjur som till exempel att huset är anpassat för allergiker. Samma gäller vid uthyrning i andra hand, hyr till exempel förstahandshyresgästen ut lägenheten möblerad kan ett sakligt skäl vara att de inte vill ha djur i kontakt med möblerna.

När det kommer till husdjur är det du som djurägare som alltid är ansvarig för ditt djur och vad det eventuellt förstör eller smutsar ned i lägenheten som du hyr. Har det uppkommit skador i bostaden så är det du som är ersättningsskyldig och får bekosta dem. Du är också ansvarig för att ditt djur inte stör dina grannar till exempel genom att din hund skäller eller att den skrämmer grannarna. Du kanske tycker din hund är jättesöt som hoppar mot grannarna och vill hälsa men grannen kanske är hundrädd och ser det som hotfullt. Det kan också vara bra att prata med sina grannar så att man kan få reda på om hunden skäller när du inte är hemma. Har du en inomhuskatt skapar de sällan problem för dina grannar. Har du däremot katten utomhus så kan det uppstå problem med förorening av sandlådor och trädgårdar.

De flesta hundägare plockar upp efter sin hund, men tyvärr inte alla. Det är inte kul för någon att trampa i hundbajs oavsett om det ligger i ett grönområde eller på trottoaren. Det finns regler för detta som bestäms av din kommun. De flesta har som regel att det ska plockas upp på allmän plats. Kontrollera vad som gäller i din kommun om du vill veta exakt vad som gäller där du bor men trevligast för alla är det om alla plockar upp efter sin hund överallt.
Se till att hålla din hund kopplad i respekt för andra människor. Alla tycker inte om hundar, en del är allergiska och en del är rädda.

Ta hänsyn till att det kan finna personer i fastigheten med pälsallergi. Var därför extra noggrann med att göra rent tvättmaskinen och torktumlarfiltret i tvättstugan från eventuella djurhår.

Tänk på att kattsand inte får spolas ned i toaletten. Kattsanden blir hård och skapar stopp i avloppet. Detta kan orsaka stora skador i avloppsrören som ofta blir väldigt kostsamma. Avfallet från kattlådan ska istället kastas bland soporna.

Om du vill sätta upp en kattstege från din balkong eller fönster så ska du först prata med din hyresvärd så att de tycker det är ok.

Om man bara visar hänsyn till sina grannar så brukar det inte vara några problem med att ha husdjur i sin lägenhet. Dessutom är ju de flesta som oss och älskar djur.