Viktigt att tänka på när man ska hyra i andra hand

Viktigt att tänka på när man ska hyra i andra hand

När du ska hyra en lägenhet i andra hand är det en del du behöver ha koll på. I detta blogginlägg har vi samlat viktig information som är bra att känna till när man ska hyra i andra hand.

Dela:

När du har tänkt att hyra en lägenhet i andra hand är det viktigt att kontrollera att den du hyr utav har fått skriftligt tillstånd från sin hyresvärd för att hyra ut sin hyresrätt. Är det en bostadsrätt du ska hyra krävs det att de har tillstånd från bostadsrättsföreningens styrelse. Om den du hyr av inte har något tillstånd riskerar den personen att bli uppsagd och då får inte du heller bo kvar. Om du ska hyra i andra hand och bara vara inneboende alltså att den du hyr av samtidigt bor i lägenheten behövs inget tillstånd.

Om tillståndet är tidsbestämt och du ska fortsätta hyra efter detta datum måste du se till att den du hyr av skaffar ett nytt tillstånd innan det första går ut annars anses det som otillåten andrahandsuthyrning.

Hyressättningen ser olika ut beroende på om du hyr en hyresrätt eller bostadsrätt i andra hand. När det gäller hyresrätt får förstahandshyresgästen inte begära mer i hyra än vad de själva betalar. Däremot är det tillåtet att göra tillägg för möbler eller annan utrustning om man till exempel hyr den möblerad men med max 15 % av den hyra som du betalar. De får också göra tillägg för el, vatten, fiber med mera men tillägget får inte vara högre än de faktiska kostnaderna. När det gäller hyra vid andrahandshyrning av bostadsrätt får bostadsrättshavaren ta ut en hyra som motsvarar de driftskostnader och kapitalkostnader som de har för lägenheten. Kapitalkostnader får man ta ut även om man inte har några lån på sin bostad då de beräknas från bostadens marknadsvärde.

Om du redan hyr en hyresrätt i andrahand och misstänker att du betalar för mycket i hyra kan du kontakta fastighetsägaren för att få reda på hyran. Om du har betalat för mycket kan du ha rätt att få tillbaka pengar. Om du tecknar ett avtal efter den sista september 2019 kan du ansöka till hyresnämnden om att få en återbetalning av hyra avseende två år tillbaka i tiden. Detta gäller endast när det är en hyresrätt.

När det är dags att skriva kontrakt ska ni skriva ett andrahandsavtal där ni ska ha var sitt exemplar. Även hyresvärden/bostadsrättsföreningen brukar vilja ha en kopia. Om du hyr lägenheten möblerad ska det stå med i avtalet. Ni bör också upprätta en inventarielista och även ett besiktningsprotokoll där ni skriver upp eventuella skador och brister i bostaden. Det kan även vara bra att ta bilder eller filma i lägenheten så att det inte kan uppstå problem när man sedan flyttar ut. Det är då lättare att bevisa om en skada uppstått innan eller under hyresperioden.
Har du hyrt en hyresrätt i andrahand i mer än två år så får du besittningsskydd gentemot förstahandshyresgästen vilket betyder att du som hyr inte utan skäl måste flytta ut den dag som står i uppsägningen. På grund av detta är det många som avtalar bort besittningsskyddet i andrahandskontraktet. Besittningsskyddet gäller inte vid andrahandshyrning av bostadsrätt eller bostadshus.

Som andrahandshyresgäst har du aldrig rätt att ta över förstahandskontraktet från den som hyr ut bostaden. Det gäller oavsett hur länge du har hyrt eller om du har besittningsskydd.
Det är viktigt att ha en egen hemförsäkring även när man hyr i andra hand. Detta på grund av att du inte omfattas av den försäkring som den du hyr av har. Utan hemförsäkring riskerar du dyra kostnader vid eventuell brand- eller vattenskada i bostaden. Oavsett om du hyr en hyresrätt eller bostadsrätt ska du teckna en hemförsäkring.

Oavsett om du ska hyra i första- eller andra hand så behöver du först och främst hitta den där lägenheten som du har drömt om. Vi på Hyresmäklaren hjälper dig med vår bevakningstjänst att på ett smidigt sätt hitta lediga lägenheter. Läs gärna mer på hyresmaklaren.se