Har jag rätt till förråd?

Har jag rätt till förråd?

Oavsett om man bor i villa, bostadsrätt eller hyresrätt har de flesta ett behov av att ha ett förråd att förvara kartonger med saker, skidor, julpynt med mera. Hur är det, går det att kräva att ha tillgång till ett förråd när man bor i hyresrätt?

Dela:

Enligt hyreslagen ska hyresgästen ha rätt till ett förrådsutrymme i huset där de bor. Däremot är det inte definierat hur förrådet ska se ut. Det kan vara antingen i form av ett separat förråd på vinden eller i källaren eller som en klädkammare i själva lägenheten. Storleken på förrådet är inte heller definierat men för nyproducerade lägenheter finns det riktlinjer som säger att ett förråd bör vara minst en kvadratmeter per person som förväntas bo i lägenheten. Oavsett lägenhetens storlek kan du inte kräva ett större förråd än sex kvadratmeter. En del undrar om det finns bestämmelser kring hur varmt eller torrt ett förråd måste vara. Om man kan kräva en viss temperatur. Men det finns inte heller definierat utan det är endast att förrådet ska vara brukbart. Man kan inte kräva att det ska gå att förvara dyra kläder i förrådet. Är det en studentlägenhet man hyr finns specialregler som gör att det inte måste finnas tillgång till förråd.

Skulle ditt förråd under en tidsperiod vara obrukbart till exempel om hyresvärden renoverar ska du få hyresreduktion.

Om hyresvärden vill ändra om i ditt befintliga förråd så att du får mindre utrymme eller att förrådet tas bort och de vill att din klädkammare nu ska räknas som förråd måste de först förhandla villkorsändring. Du har då rätt till hyresavdrag.

Hyresvärden får inte heller gå in i ditt förråd utan att först ha tillfrågat dig, det är samma bestämmelser som i din lägenhet. Det får endast ske vid akuta skador till exempel vid brand eller en vattenläcka. Går de in utan tillstånd är det en brottslig handling.

Skulle man glömma att tömma sitt förråd vid en flytt får inte hyresvärden slänga dina saker hur som helst utan de måste då spara dina saker i 6 månader eller i tre månader efter att hyresvärden skriftligt eller muntligt bett dig ta hand om sakerna. Dock så kan hyresvärden haft kostnader för magasinering under den tiden som hyresgästen då kan behöva betala.

Om du inte har något förråd eller om det är något som inte fungerar med ditt förråd så ska du kontakta din hyresvärd för att försöka lösa de problemen.