Katt i lägenhet

Katt i lägenhet

Hur är det med katt i lägenhet måste man be hyresvärden eller bostadsföreningen om lov innan man skaffar sig en katt?

Dela:

Katt är det populäraste husdjuret och det finns cirka 1,2 miljoner katter i Sverige. En del är innekatter, andra är utekatter och en del är både inne och ute. Det är inte heller ovanligt att kattägare går ut på promenader med sin innekatt i koppel.

De flesta katter trivs bra i en lägenhet så man måste inte bo i hus för att kunna ha katt. Du behöver inte fråga din hyresvärd eller bostadsrättsförening om lov innan du skaffar en katt. De kan bara neka dig att ha husdjur i din lägenhet om det finns så kallade “sakliga skäl”, till exempel att du bor i ett hus som är anpassat för allergiker. När man har katt i lägenhet måste man se till att katten inte stör grannarna och att den inte vistas i utrymmen där den inte får vara, troligtvis är det inte tillåtet med husdjur i till exempel tvättstugan. Det som är vanligt att grannar klagar på angående katt är att den uträttar sina behov i sandlådor eller rabatter, lägger sig i barnvagnar och utemöbler eller att de gör höga ljud. Skulle din katt orsaka skada i lägenheten blir du skadeståndsskyldig. Likadant om den skulle förstöra någonting för någon när den är utomhus.

För en katt som alltid vistas inomhus är det extra viktigt att se till att den blir aktiverad eller får någon typ av sysselsättning. En bra sak för katten är att ha en klätterställning från golv till tak, detta passar även i en liten lägenhet då den tar upp väldigt liten golvyta. I en klätterställning har katten möjlighet att klättra och att gömma sig och den kan även klösa på klätterställningen. Det kan vara bra att även skaffa någon mindre klösmöbel så att katten har flera ställen den kan klösa på för att försöka undvika att den klöser på dina möbler. Andra saker för att aktivera sin katt är leksaker som stimulerar jaktinstinkterna. Idag finns det mängder av leksaker att köpa från sprattlande fiskar, aktiveringsbrädor till automatiska laserpekare. Det är viktigt för en katt att få jaga och spana, får den inte göra det är det lätt att den blir uttråkad och i stället börjar klösa och bita på möbler.

Många katter tycker om att sitta i fönstret och titta ut på folk och fåglar som rör sig så gör gärna en plats i fönstret där katten får plats utan risk att ha ned något.

Om du vill att katten ska vara på din balkong och balkongen är fem meter över marken måste du hägna in balkongen med rymningssäkert nät enligt Jordbruksverkets regler. Detta för att säkerställa att katten inte riskerar att ramla ner och skada sig. Kontrollera först med din hyresvärd att det är okej att sätta upp nät på din balkong.