Bra rutiner för ett städat hem hela veckan

Bra rutiner för ett städat hem hela veckan

Om man får till bra rutiner i vardagen för att hålla ordning i hemmet och göra lite småstädning var eller varannan dag så är det inte bara till helgen man har det fint och välkomnande hemma utan varje dag hela veckan. Vi tänkte gå igenom några små saker för att få in olika rutiner som hjälper till.

Dela:

Känslan av ett nystädat hem är härlig. Många städar innan helgen för att ha det fint när man är ledig men det är ju ännu skönare att ha ordning hela veckan. Det blir alltid snabbt stökigt i hemmet. Saker blir liggande på olika ställen. Tvätt blir liggandes på badrumsgolvet, smulor på borden och så vidare. Nedan tar vi upp vad för enkla åtgärder man kan göra varje dag för att få lite mer ordning hemma.

När man går upp på morgonen och det står disk på diskbänken känns det inte lika fräscht och snyggt som om det hade varit diskat och avtorkat. Att ta till vana att efter varje måltid skölja av tallrikar, glas, kastruller med mera och direkt ställa in det i diskmaskinen gör en stor skillnad inte bara på morgonen utan under hela dagen. Det blir lätt smulor på golvet i köket, då är det bra med en handdammsugare som är mycket smidigare att ta fram än den vanliga dammsugaren. Ett annat alternativ är att ha en robotdammsugare då fixar den dammsugningen alla dagar i veckan, helt kanon.

Hallen vill man ju gärna att den ska vara välkomnande både för en själv när man kommer hem och även för gäster när de hälsar på. Se till att skaffa bra förvaring så att man direkt när man kommer in kan lägga vantar, mössor, nycklar med mera i olika skåp. Vi skulle rekommendera att man använder skåp eller byrå istället för korgar. När man använder korgar syns allt i alla fall även om det är mer organiserat än att inte ha korgar men kan man gömma undan det i skåp ser det mer ordning ut. Det ser inte så plottrigt ut.

Post blir lätt liggandes på köksbordet eller i hallen. Se till att ha en kartong i någon garderob där du direkt kan lägga all reklam och sen en plastficka, pärm eller liknande där du lägger räkningar.

För att hålla badrummet fräschare så ta till vana att förvara rengöringsmedel och trasa i ett skåp i badrummet så det är smidigt att några gånger i veckan torka av handfatet och eventuella tandkrämsstänk på spegeln så blir det genast fräschare igen. Även duschväggar kan man hålla fräschare längre om man efter man duschat färdigt använder en fönsterskrapa för att få bort vattenstänken. Ett annat tips är att några gånger per år efter rengöring använda bilvax på det invändiga glaset vilket gör att vattnet rinner av lättare och då blir det mindre kalkfläckar.

Kläder är lätt att man hänger lite varstans eller blir till en hög på sovrumsgolvet men se till att direkt lägga dem där de hör hemma i garderoben, byrån eller tvättkorgen.