Hållbar inredning

Hållbar inredning

De flesta vill ofta sträva efter att leva miljömedvetet och hållbart. Hur ska man tänka kring hållbarhet när det kommer till inredning?

Dela:

Att inte konsumera nytt utan att använda det vi redan har köpt är egentligen det mest klimatsmarta. Ibland kan det räcka att möblera om hemma istället för att köpa nytt och kanske flytta vissa saker till ett annat rum. Men ibland vill man förnya och då kan man först försöka göra om det man har som till exempel måla om en möbel, sy nya kuddfodral av en gammal gardin och så vidare. Det går ju också att sälja sina gamla möbler och inredning så att någon annan får nytta av dem och det bidrar till att de inte köper nytt. Själv kanske man också kan hitta något man vill ha genom annonser och second-hand istället för att köpa något nyproducerat. Istället för att köpa nya billigare prydnadssaker, tavlor och liknade är det bättre att satsa på äldre saker som man till exempel kan hitta på auktion. Dels är det bättre att saker återanvänds sen är det ibland lite roligt att ha något äldre som man vet har ett större värde och man värdesätter och tar hand mer om det. Det är ju lite mer speciellt med en gammal tavla som inte så många andra har än en poster-tavla som finns i massa hem.

Ibland behöver man ändå köpa nya saker och då är det bra om man försöker tänka på hållbarhet. Dels genom att tänka på att köpa sådant som har en lång livslängd. Möbler med kort livslängd belastar miljön då de tidigt kasseras och måste ersättas med nya. För att till exempel möbler ska ha lång livslängd är det bra att tänka på att de är av bra kvalité som håller i många år och kanske till och med går att fixa till när det har blivit slitet som ett köksbord i trä som går att slipa eller att klädseln på soffan går att ta av och tvätta. Det är också viktigt att tänka på att det man köper är i en stil som man tror håller under många år och som man kommer tycka om även längre fram. Köper man det som är trendigt just nu är sannolikheten stor att du tröttnar på det inom rätt kort tid och vill byta. Tänk också på återvinningsmöjligheterna av det du köper det är ju bättre att köpa något som så mycket som möjligt går att återvinna.

I vilket material det är tillverkat påverkar också hur klimatsmart det är. När det gäller trämöbler köp i första hand FSC märkta möbler av icke tropiskt ursprung. FSC är en internationell organisation som ställer krav på skogsbruket utifrån ekologiskt, social och ekonomiskt perspektiv. Köp svensktillverkade möbler så minskas transporterna vilket påverkar miljön. Köper man något tillverkat av plast bör det vara av återvunnen plast. Ersätt plastprylar i köket med saker i rostfritt stål. Välj gärna naturmaterial som trä, sten, ull, bomull och så vidare. Tänk också på att tyger behandlas med olika ämnen och även färgning av tyg kan ske med giftiga ämnen. Här kan man fråga i butiken för att få mer information.