Populärt att hyra del av hus

Populärt att hyra del av hus

Det börjar bli populärt att hyra en del av ett hus och få tillgång till de fördelar det är att bo i hus. Det ger också en möjlighet för de som hyr ut att få en extra inkomst.

Dela:

Något som har blivit allt mer vanligare och allt mer populärt är att hyra ut en del av sitt hus. En del hyr ut sitt hus när de är bortresta både under längre och kortare tid, en del har en extra byggnad att hyra ut eller en del av det huset de själva bor i. Detta ger möjlighet till att få en extra inkomst och är bra då du har andra som vaktar huset åt dig när du är bortrest. Det är många som är intresserade att hyra ett hus eller en del av ett hus. Alla har inte möjlighet att köpa ett hus och att hyra på detta sätt ger möjlighet att få ta del av de fördelar det är med att bo i hus som till exempel att ha tillgång till trädgård, kanske möjlighet att odla lite, barnen kan ha gungor och sandlåda i trädgården, bo i ett lugnt villaområde, inta ha så många grannar vägg i vägg, egen tvättstuga eller åtminstone en tvättstuga som bara används av några få personer.

Det du ska tänka på när du ska hyra ut sitt hus eller del av ditt hus är att du själv ansvarar för underhåll, avtal och säkerhet. Eftersom det är du som är hyresvärd så måste du hjälpa dina hyresgäster vid problem eller vid klagomål. Det är viktigt att se till att du känner förtroende för de du ska hyra ut till särskilt om ni kommer vara grannar.

Ett sätt att hitta hyresgäster på är att annonsera. På Hyresmäklaren kan du smidigt annonsera ut din bostad för uthyrning, se länk https://www.hyresmaklaren.se/annons/gratisannons. För att hitta rätt hyresgäster är det bra när du skriver din annons att tänka igenom vem du vill ska hyra av dig och att du försöker formulera dig i annonsen på ett sätt som tilltalar dessa eventuella hyresgäster på bästa sätt. Vill du ha en barnfamilj som hyresgäst är det bra att skriva om saker som närhet till skola, natur och tillgång till trädgård.

När du har hittat rätt hyresgäster är det dags att skriva ett hyresavtal. Se till att all information finns med om vad som ingår i hyran, till exempel parkeringsplats, fiber, kabel-TV, el, vatten och så vidare. Ni ska ha varsin kopia av avtalet. Se till att besikta lägenheten tillsammans med hyresgästerna. Upprätta gärna ett besiktningsprotokoll där ni skriver ner eventuella skador och brister i bostaden. Ta gärna bilder och filma så att det inte blir problem vid utflyttning. Skulle man vara oense om något kan det då vara lättare att bevisa om en skada uppstått innan eller under hyresperioden med hjälp av bilderna eller filmen.

När du hyr ut din privata bostad kan du behöva betala skatt på din hyresintäkt. Detta är något som du tar upp i din deklaration. Du får göra ett schablonavdrag på 40 000 kr från hyresintäkten så om hyresintäkten överstiger 40 000 kr på ett år måste du betala skatt. Detta schablonavdrag är tänkt att täcka kostnader som du har för uthyrningen som till exempel ökade driftskostnader, ombyggnad med mera. Sen har du rätt att göra ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten när du hyr ut ett småhus. Det som sedan är ett överskott är det som du ska betala 30 procent skatt på. Dessa regler kan ibland ändras och det är viktigt att du kollar på Skatteverkets hemsida vad som gäller för just detta års deklaration. De har även en beräkningshjälp på sin hemsida så det är smidigt att beräkna fram vad det är som ska skrivas in i din deklaration.