Tips när du ska anlita flyttfirma

Tips när du ska anlita flyttfirma

Är det dags att flytta? Vi har sammanfattat lite tips när du ska anlita en flyttfirma.

Dela:

När det är dags att flytta är det mycket som ska planeras och göras. Det ska packas, sorteras, slänga gamla grejer och möbler på tippen, nya möbler och inredningsdetaljer ska inköpas. Det kan kännas stressigt och att anlita en flyttfirma är ett sätt att minska på arbetet och stressen. Men vad ska man tänka på när man anlitar en flyttfirma?

Börja med att ta in offerter från olika företag för att jämföra priser och hur lång tid de uppskattar att flytten ska ta. Har du tunga möbler och saker som till exempel ett piano måste du säga till om det för de brukar ta extra betalt för sådant. Det är viktigt att du är tydlig när du beskriver vad det är som ska flyttas så att det inte blir några överraskningar vid flytten. Andra saker som är bra att upplysa om är särskilt dyrbara saker, om det finns hiss eller bara trappor med mera.

Många flyttfirmor tar betalt per timme men en del kan tänka sig att komma överens om ett fast pris. Då brukar flyttfirman komma hem till en och kontrollera vad det är som ska flyttas för att kunna säga ett fast pris. Om flyttfirman endast ger ett ungefärligt pris får inte slutpriset enligt Konsumentverket överskrida 15 % om inte annat har avtalats. Se till att du får ett skriftligt avtal så att det är lätt att i efterhand se vad det är man har kommit överens om ifall man skulle bli oense om något. I avtalet ska det tydligt framgå vad som ska göras i flytten och vad som ingår. Hos vissa företag ingår det kartonger i priset och hos andra får man betala per kartong medan andra har kartonger som man får låna. Man brukar räkna med att det går åt en kartong per kvadratmeter. Betala inte i kontanter utan betala med kort eller mot faktura.

Säkerställ att det företag som du ska anlita har försäkring samt att de har yrkestrafiktillstånd från Transportstyrelse. Om de saknar det kan det bli du som får stå för kostnaden för eventuella skador på lasten. Att flyttfirman har yrkestrafiktillstånd kan du kontrollera med Transportstyrelsen med hjälp av företagets organisationsnummer.

Anlita en flyttfirma som använder sig av Bohag 2010. Bohag 2010 är riktlinjer som Konsumentverket tillsammans med flyttbranschen har tagit fram. Du har ingen lagstadgad ångerrätt på flyttjänster men du kan avbeställa kostnadsfritt fram till femton dagar före flytten om företaget är anslutet till branschöverenskommelsen Bohag 2010.

Läs gärna recensioner och omdömen som de har fått av sina kunder, det kan ge en inblick i hur företaget verkar.

En del flyttfirmor erbjuder även att mot betalning packa åt dig också. Flyttfirmorna vet hur man ska packa på ett säkert sätt och använder sig av emballage som passar för detta.

Märk upp kartongerna med vad de innehåller och vilket rum de tillhör som till exempel vardagsrum, kök och så vidare. Det gör det lättare när allt direkt kommer till rätt rum.