Måla väggar med bra resultat

Måla väggar med bra resultat

Ibland vill man förnya och vad är inte bättre än att måla om väggarna. Här har vi sammanställt en guide kring detta för att du ska få ett så bra resultat som möjligt

Dela:

Först ska du välja vilken färg som du vill ha. En färg upplevs olika beroende på ljusinsläpp i rummet så ett bra tips är att köpa med sig provburkar från färghandlaren så kan man måla på och se hur man upplever färgerna på plats. Med hjälp av olika kulörer kan du få rummet att kännas större, mindre, varmare eller kallare. En ljusare kulör skapar mer rymd än en mörk. Till kalla färger brukar man räkna blått, lila och grönt och de mer varmare färgerna är rött, orange och gult. Men man kan ha olika nyanser av en färg så det går att göra en grön färg varmare genom att blanda i mer gult eller rött.

För att slutresultatet ska bli så bra som möjligt är det väldigt viktigt att man gör ett bra underarbete. Är det ojämnheter på väggen så kommer det att synas igenom färgen. Om väggen är tapetserad behöver man spackla skarvarna mellan tapetvåderna och sedan slipa det jämnt. Det får heller inte finnas lösa delar på tapeten. Alla hål och ojämnheter måste spacklas och sedan slipas. Efter det behöver man tvätta rent väggarna från damm och smuts för att färgen ska kunna fästa bra. Om väggen innan har varit målad i en mörk färg och du nu ska ha en ljusare färg kan det vara bra att använda sig av en grundfärg först. Måla två omgångar på väggarna med den färg du har valt.

För att måla så snabbt som möjligt är det bäst att använda en roller. En roller som har lång lugg ger struktur på väggens yta medan en roller med kort lugg ger ett mer slätt resultat. Sedan behöver du en mindre pensel för att måla längs lister och eluttag. Se till att du har ett förlängningsskaft till rollern så får du bättre räckvidd och det går mycket smidigare. Det kan vara idé att lägga ut täckplast på golvet för att slippa färgstänk.

Börja med att sätta maskeringstejp vid dörrlister, golvlister och uppe vid taket för att skydda mot färg. Sedan målar du med en pensel längs lister och hörn för att underlätta innan du ska rolla. Likadant gör du kring eluttag och sedan kör du med en liten roller över det du har målat för att få samma struktur som det kommer bli på resten av väggen. Annars blir det väldigt synligt det du målat med pensel eftersom penseldragen kommer synas men resten av väggen har annan struktur från rollern.

När du har målat klart se till att ta bort all maskeringstejp så lossnar den lätt, låter man tejpen sitta ett tag så brukar den bli svår att få bort. Nu är det bara kvar att inreda ditt nya fräscha rum!