Få ordning i förrådet

Få ordning i förrådet

Att ha ett stökigt, fullt och oorganiserat förråd kan kännas stressande. Känner du igen dig är det dags att läsa vårt inlägg om hur du på bästa sätt får ordning i ditt förråd.

Dela:

Börja med att leta fram det i förrådet som du inte längre använder och som du faktiskt kan sälja, kanske är det barnens urväxta skridskor, skidor, kläder eller gamla möbler. Lägg ut grejerna till försäljning och förhoppningsvis får du lite pengar för dina gamla saker. Orkar du inte lägga ned tiden det tar för att sälja det kanske det kan vara ett alternativ att skänka det till secondhand. Se till att avsätta en hel dag till att få ordning i förrådet och förbered så att du har sopsäckar, plastlådor, kartonger, packtejp, tuschpenna och annat du kan tänka skulle vara bra. Det bästa är att använda sig av plastlådor som är täta för att de skyddar mot fukt och skadedjur.

Nu är det dags att börja gå igenom vad du har i förrådet. De lådor som du vet att det är ordning i och som du vet är saker som du vill spara kan du ställa åt sidan. Börja sedan att rensa i de andra lådorna och sakerna, försök att göra dig av med så mycket som möjligt. Oftast sparar man mycket i onödan för man tänker att det är bra att ha men har du inte använt det du har sparat på några år så kommer du troligtvis inte behöva använda det i framtiden heller.

Hittar du gamla foton och andra minnessaker så försök att lägga dem åt sidan så du inte fastnar i att titta på det en längre stund. Du kan vid ett senare tillfälle gå igenom det.

De sakerna du ska spara, gruppera dem med liknande saker och packa ned i plastlådor eller kartonger. Var noga med att märka upp lådorna på alla sidorna så att det lätt går att se sen vad varje låda innehåller oavsett hur du placerar dem.

När det är klart med sorteringen så är det dags att få in allt i förrådet igen på ett smart organiserat sätt. Se till att ställa saker som inte används så ofta längst in och att till exempel alla julkartongerna står tillsammans mer lättillgängligt. Det mest praktiska är att använda sig av hyllplan i förrådet för att ställa kartongerna på, det ger en bra överblick över alla sakerna och är lättare att ta fram än om man staplar kartongerna på varandra. Har man plats kan man även ställa in en garderob för att till exempel förvara vinterkläderna i. Du kan även sätta upp krokar på väggar eller i taket för att hänga upp saker. Har du gardinstänger, bandyklubbor eller dylikt kan du använda buntband eller något snöre för att bunta ihop dem.

Det som ska slängas kör du till återvinningen och tippen. Se till att sortera allt innan du åker till tippen så blir det smidigare när du är på plats. Är det hela rena kläder som ska kastas så kan det vara en idé att skänka dem istället. Det brukar finnas inlämningsställen vid återvinningsstationerna.

När du har slängt det sista så är du äntligen klar med förrådet. Nu har du ordning och reda och hittar lätt i ditt nyorganiserade förråd.