Hur vi påverkas av färger

Hur vi påverkas av färger

Det är intressant hur färger har påverkan på vår kropp och våra känslor. Med kunskap kring färgernas påverkan kan vi ha nytta av det när vi väljer tapet, färg och inredning i våra hem. När man inreder till exempel sitt sovrum vill man ju få fram ett rum som ger en känsla av avkoppling och lugn och detta kan vara lättare att nå om man väljer de rätta färgerna.

Dela:

När det kommer till färger så påverkas vi olika mycket av olika färger. Men oavsett hur starkt påverkad man blir så styr färgerna våra känslor mer än vi tror. I samhället används olika färger för att försöka påverka oss. Ett exempel på detta är att snabbmatskedjor ofta använder sig av färgerna orange och gult för att stimulera vår aptit. Hur du påverkas av en färg har också koppling till din uppväxt och dina minnen. Även kulturell bakgrund påverkar då varje kultur kan ha egna föreställningar av olika färger.

Vid Lunds universitet har det gjorts studier där de har mätt hur kroppen reagerar på olika färger. Det visade sig att ett rött rum aktiverar hjärnan och gör oss mer produktiva men samtidigt mer stressade. Ett blått rum visade sig ha en lugnande effekt.

Här kommer en kort sammanställning av olika färgers påverkan:

Blått
Blått är pålitlighetens färg och den används ofta av företag i deras loggor. Färgen sägs ha en lugnande effekt på både stress och spänningar. Blått är en kall färg som ökar vår kreativitet.

Brunt
Brunt är en jordnära trygg färg som ger oss en känsla av stabilitet och harmoni. Färgen sägs vara bra för de med dålig koncentrationsförmåga.

Gult
Gult förknippar man med sol, energi och optimism. Färgen sägs förbättra koncentrationsförmågan och underlätta matsmältningen.

Rött
Rött är en intensiv färg som utstrålar energi, aggressivitet, fara och passion. Att klä sig i rött kan göra att vi känner oss starka. Men för mycket rött kan ge en stressande effekt och öka vårt blodtryck och vår puls.

Grönt
Grönt är naturens färg och är rogivande och lugnande. Färgen förknippas med hälsa och välgång. Den sägs också lindra stress samt ha en läkande effekt.

Vitt
Vitt är en neutral färg som utstrålar renhet. Vit färg fångar upp och reflekterar ljus så ett vitt rum upplevs som större.

Svart
Svart färg associeras med både stil, styrka och makt men även sorg och mörker.

Orange
Orange har liknande effekter som gul. Orange färg gör att du blir alert och energisk och stimulerar din aptit.

Beige
Beige är en jordfärg och har en lugnande och avkopplande effekt precis som brunt och grått.

Lila
Lila färg ger lugn och stillhet. Den förknippas ofta med lyx och sägs passa bra vid meditation och för att sova bra.

Nu när du fått mer kunskap kring färgernas påverkan kommer du nog välja bort de röda sakerna i sovrummet och mer fokusera på lugnande färger som blått, grönt, lila och olika jordfärger. I de rum som man tillbringar mindre tid kan man mer välja de starka intensiva färgerna som till exempel rött eller orange.