
Kan man ha inneboende? Hur länge?
Vi tänkte reda ut lite vad som gäller när man har inneboende i sin lägenhet.

När man hyr en hyreslägenhet får man ha inneboende i sin lägenhet så länge man bor i lägenheten själv också. Annars räknas det som andrahandsuthyrning av hyresrätt och då måste man ha ett tillstånd från sin hyresvärd. En del tror att andrahandsuthyrning är samma sak som att ha en inneboende men så är det inte. När man har en inneboende så bor man själv kvar i lägenheten ihop med sin inneboende. Skulle det visa sig att du hyr ut utan att du själv bor där, det vill säga utan att du ansökt och fått ett godkännande, riskerar du att behöva flytta ut från bostaden. Oavsett vad det står i ditt hyresavtal så får du ha inneboende men du har ansvaret för lägenheten och för de som vistas i den. När du har en inneboende får det inte medföra olägenheter för andra boende eller din hyresvärd. Om din inneboende har sönder något är det ditt ansvar. Trots att du inte behöver ett intyg från din hyresvärd kan det ändå vara bra att säga till att du har tänkt att ha en inneboende. Man kan ha en inneboende så länge man vill.
Du får bara ta betalt av den inneboende för den del av lägenheten som den använder. Den inneboendes hyra får inte överstiga vad du själv betalar och har du flera inneboende får deras sammanlagda hyra inte heller överstiga din kostnad för hyran. Man brukar göra en beräkning av hur stor yta den inneboende utnyttjar och lika stor del ska den inneboende då betala av din hyra. Sedan kan du ta ut skäliga avgifter för rörliga kostnader som till exempel el, vatten och bredband. Hyr du ut möblerat kan du ta en avgift även för det men max 15% av hyran. Det är viktigt att man inte tar ut för hög hyra för då kan hyresrätten förverkas och du blir då av med ditt kontrakt.
Det är viktigt att du skriver kontrakt med din inneboende för att undvika problem med vad som gäller angående kostnaden för hyran, vad som ingår i hyran, vilka rum den inneboende ska ha tillgång till, kan de använda köket, porslin, städning av gemensamma utrymmen och så vidare. Har man allt i ett kontrakt blir det så mycket enklare om det skulle uppstå en konflikt senare.
Tänk också på att den som är inneboende behöver en egen hemförsäkring, det räknas som att den som hyr ut till sin inneboende är ett hushåll och den inneboende är ett annat hushåll. Det är en fördel för den inneboende att ha en egen hemförsäkring dels för att det oftast brukar vara rättskydd, reseskydd och liknande i hemförsäkringen, dels också för att då vet man att om något händer i lägenheten som till exempel att saker går sönder, inbrott och så vidare så täcks det av försäkringen och den inneboende vet då att den kommer få ersättning.