Odla ätbart på balkongen

Odla ätbart på balkongen

Är du sugen på att kunna plocka egen sallat, persilja och jordgubbar då är det nog dags att börja odla på din balkong. Balkongen är bra att odla på då den erbjuder en skyddad miljö för plantorna. Dessutom är det mindre risk för skadedjur än om man odlar på marken.

Dela:

När man ska odla på balkongen ska man tänka på att ju mer jordvolym man har desto enklare blir det att sköta. Odlar man i små krukor kommer man behöva vattna väldigt ofta. Satsa därför på större krukor och lådor där det får plats mer jord. Det går också att ha självvattnade system. I botten på krukorna och lådorna är det bra att lägga ett lager med lecakulor i botten för att få in mer luft och bra dränering. Tänk också på att använda krukor med hål i botten så att vatten kan rinna ut. När man odlar på en balkong odlar man på en mindre yta än när man odlar på marken. Detta gör att jorden torkar ur snabbare och då är det viktigt att man använder en kvalitetsjord med mycket näring. Sedan behöver man gödselvattna minst en gång i veckan under sommaren.

Eftersom det oftast är begränsad yta det går att odla på när det gäller en balkong är det bra att tänka på att även utnyttja höjden. Odla klättrande bönor och ärter som du låter klättra upp för en spaljé eller ett nät. Kryddörter trivs inte att stå fuktigt så de passar perfekt att odla i en ampel. Jordgubbar är en annan planta som även finns att köpa som ampelsort.

Andra bärsorter som går bra att odla än jordgubbar är smultron, blåbär och lingon. Tänk på att blåbär och lingon vill ha en surare jord som till exempel rhododendronjord. Det går även om man har plats att odla lite större bärbuskar som vinbär, krusbär och björnbär.

Färskpotatis är populärt att odla i hinkar, se till att plantera i april om du vill ha potatis till midsommar. Även morötter passar bra just att odla i hinkar eller en djup kruka. Rädisor är lättodlade och passar även dem bra i krukor men de behöver inte lika stora krukor som morötterna. Fler grönsaker som passar för hinkodling är tomater, enklast är att köpa färdiga mindre plantor så slipper du så dem inomhus först. På balkong är det bäst att odla busktomater eller körsbärstomater. Tomater behöver mycket vatten och det syns tydligt när den behöver mer vatten för då börjar den hänga.

Sallatsfrön sår du grunt i en rejäl kruka så du inte behöver vattna lika ofta. Se till att inte jorden torkar ut för då blir sallaten besk. Några populära sorter att odla är plocksallat och rucolasallat. Kryddväxter som är populära att odla är dill, persilja, gräslök, basilika, koriander, timjan med mera. Vill du inte odla upp från frön går det lika bra att köpa färdiga plantor.

Vill man så går det till och med att ha fruktträd på balkongen. Det går att odla äpple det finns sorter som kan fås som miniträd. Det går också att odla minikiwi, de smakar som kiwi men är bara stora som krusbär.