Vägen till en lyckad tapetsering

Vägen till en lyckad tapetsering

Att tapetsera om i ett rum gör stor skillnad även om det bara är en fondvägg man sätter upp. Men vad ska man tänka på för att få så bra resultat som möjligt. Vi har samlat ihop lite tips som hjälper dig på vägen.

Dela:

Först måste du börja med att göra ett grundligt förarbete för att resultatet av tapetseringen ska kunna bli bra. Börja med att täcka golvet med täckplast, du fäster den med maskeringstejp på golvet. Gå noga igenom den befintliga tapeten och leta efter ställen där tapeten inte sitter fast. Här måste du skära bort det som är löst. Sedan måste du slipa ner alla tapetskarvar med hjälp av ett sandpapper. Sedan är det dags att spackla alla ojämnheter, skarvar och spikhål. När spacklet har torkat är det dags att slipa väggen så den blir helt slät. Om den befintliga tapeten är i en väldigt stark färg så kan det vara aktuellt att grundmåla väggen först så att det inte lyser igenom. Det smidigaste är om man kan ta bort golv- och taklister innan tapetsering.

Nu är det dags att ta fram det du behöver till tapetseringen. Det som du behöver är:
• Roller och tråg för tapetlim
• Pensel till tapetlim i hörn och där det är svårt att komma åt
• Tapetkniv
• Tapetborste eller tapetverktyg
• Vattenpass
• Blyertspenna
• Trappstege

I butiken kan du få hjälp med beräkning av hur många tapetrullar det går åt men det är alltid bättre att ha köpt någon rulle för mycket än för lite. Detta då det annars kan skilja lite i nyansen på tapeten om man behöver köpa till och det blir ett annat batchnummer på dem. Sen kan det vara bra att ha ifall tapeten blir skadad och behöver fixas till.

Leta reda på rummets mest iögonfallande hörn. Rita sen upp en lodrät linje på väggen med hjälp av vattenpass. Det är viktigt att man utgår från en lodlinje för att få tapeterna raka och det är extra viktigt att första tapeten hamnar rätt. Mät hur lång tapeten ska vara och lägg till några centimeter.

Stryk på rejält med lim på väggen med en roller som är anpassad för tapetlim. Rolla lite bredare än vad tapeten är. Där du inte kommer åt med roller använder du en liten pensel istället. Fäst tapetvåden löst längs lodlinjen. När du tycker att den sitter rätt på väggen tar du ett tapetverktyg eller en borste och stryker fast tapeten. Stryk från mitten och ut mot kanten. Se till så det inte blir några blåsor. Kontrollera så att tapetkanterna fäster bra i limmet skulle det vara för lite lim någonstans så får du lyfta lite försiktigt på tapeten och lägga dit mer. Skär av tapeten. Om du har fått tapetklister på tapeten så ta en blöt trasa och torka av det direkt annars kan det bli fläckar på tapeten. Har du en tapet med mönsterpassning måste du vara väldigt noga att varje tapetvåd fästs exakt ihop med mönstret.

När du kommer till ett hörn måste tapeten överlappa hörnet 1 cm. När du tapetserar kring fönster och dörr stryker du fast tapeten så långt det går och gör sedan ett snitt vid fönsterfodrets hörn och stryker fast den sista biten av tapeten sedan skär du av tapeten mot fodret.