Skilsmässa? - Planera ditt nästa boende

Skilsmässa? - Planera ditt nästa boende

Ska du skiljas? Här kan du läsa om hur du ska planera för ditt nya boende och om rätten att byta lägenhet.

Dela:

Alla har vi väl drömt om det perfekta förhållandet som ska hålla i all evighet där vi är som nykära i alla år. Där man växer och utvecklas i förhållandet åt samma håll. Men tyvärr fungerar det inte alltid. Många växer ifrån varandra med tiden. Under 2019 skedde det 25 408 skilsmässor i Sverige och vanligast är det bland personer mellan 35 och 49 år gamla enligt SCB. Om du har hamnat i skilsmässa är det dags att börja planera ditt nya boende. Kanske vill du flytta till något mindre, till en helt ny stad eller kanske vill du byta din lägenhet mot en annan hyreslägenhet. Oavsett vilket kan vi på Hyresmäklaren hjälpa dig.

Kommer du från ett villaboende behöver du tänka på så att du har tillräckligt med utrymme som garderober, klädkammare och förråd för ofta har man samlat på sig många saker när man har bott i hus. Ju större boende man har desto fler saker samlar man på sig. Troligtvis kommer du fortfarande vilja ha rätt rymlig lägenhet men det beror så klart på hur hyresnivåerna är i den staden där du ska bo.

Många som separerar flyttar till en något mindre bostad. Troligtvis på grund av hyresnivåerna samt att man inte behöver lika stort boende längre.

Andra saker att ta ställning till är hur viktigt det är med till exempel balkong alternativt altan, boende nära natur eller centrum. Har du barn kanske ett boende nära skola och förskola är viktigt. Tränar du mycket kanske det viktigaste är nära tillgång till elljusspår eller ett gym.

Har du idag ett förstahandskontrakt så har du enligt hyreslagen rätt att byta din lägenhet mot en annan förutsatt att du har bott i din lägenhet i minst ett år. Man måste även ha ett beaktansvärt skäl för att få byta och skilsmässa räknas som ett sådant skäl. Det krävs att både du och din partner står på hyreskontraktet för att kunna byta till två lägenheter. Om ni inte gör det kan ni be hyresvärden att få ändra det men det måste göras innan ni ansöker om att byta lägenhet. När ni har fått klart att ni kan byta är det dags att annonsera och det kan du göra hos oss. På denna länk https://www.hyresmaklaren.se/annons/bytes kan du lägga in en bytesannons.

Är det inte aktuellt att byta din befintliga lägenhet kan du sätta in en annons hos oss att du söker en lägenhet. Du kan också ansluta dig till vår bevakningstjänst där du får ett mejl så fort en lägenhet är ledig i det område som du har valt att bevaka. Detta gör att du direkt får reda på när en lägenhet blir ledig vilket gör att du kan agera snabbt om du är intresserad. Vill du kontakta de hyresvärdar som finns i din stad har vi en tjänst där du kan få ut en lista med kontaktuppgifter till hyresvärdarna. Detta underlättar för dig då du slipper sitta och spendera massa tid på att leta fram alla uppgifter.