Tips när du ska hyra lägenhet

Tips när du ska hyra lägenhet

Vi tänkte ge lite tips på vad du ska tänka på när du ska hyra en lägenhet. Allt ifrån hyreskontrakt till flyttanmälan.

Dela:

Vi på Hyresmäklaren hjälper dig gärna i ditt sökande efter lediga lägenheter. Vår bevakningstjänst underlättar det hela för dig genom att meddela dig så fort det finns en ledig bostad i ditt område. När du sedan har hittat lägenheten som är just rätt för dig, vad är det då man ska tänka på så att både flytten och vistelsen i lägenheten blir så positiv som möjligt. Nedan har vi listat lite olika tips som kan vara till nytta.

1. Kontrollera hyresvärden oavsett om det är ett företag eller en privatperson. Ta reda på att personuppgifterna stämmer och att det verkar vara ett seriöst företag som du ska hyra av.

2. Besikta lägenheten tillsammans med uthyraren. Se till att det skrivs ett besiktningsprotokoll där ni skriver ner eventuella skador och brister i lägenheten. Ta gärna bilder och filma så att det inte blir problem vid utflyttning. Skulle man vara oense om något kan det då vara lättare att bevisa om en skada uppstått innan eller under hyresperioden med hjälp av bilderna eller filmen.

3. Om du ska hyra i andra hand se till att du får en kopia på uthyrarens tillstånd att få hyra ut lägenheten. Detta gäller både när man hyr en hyresrätt och en bostadsrätt i andra hand. Skulle den som hyr ut inte ha något tillstånd kan den bli uppsagd vilket även gör att du inte får bo kvar. För mer nyttig information vid andrahandsuthyrning se gärna vårt blogginlägg angående det https://www.hyresmaklaren.se/blogg/5-viktigt-att-tanka-pa-nar-man-ska-hyra-i-andra-hand

4. Det är viktigt att se till att det upprättas ett skriftligt hyreskontrakt och att läsa igenom kontraktet noggrant innan man skriver på. Se till att all information finns med om vad som ingår i hyran, till exempel parkeringsplats, fiber, kabel-TV, el, vatten och så vidare. Ni ska ha varsin kopia av avtalet.

5. Oavsett om du hyr i första eller andra hand måste du teckna en hemförsäkring. Detta på grund av att du inte omfattas av den försäkring som den du hyr av har. Utan hemförsäkring riskerar du dyra kostnader vid en eventuell brand- eller vattenskada i bostaden. Oavsett om du hyr en hyresrätt eller bostadsrätt ska du teckna en hemförsäkring.

6. Glöm inte att göra en flyttanmälan till Skatteverket. Det gör du enkelt genom deras hemsida. Sen kan det också vara bra att beställa eftersändning av post, det kan du göra hos Svensk adressändring mot en avgift.

7. Se till att boka bil, släpkärra, lastbil eller flyttfirma i god tid innan flytten så att du säkert vet att du kan flytta ut från din gamla lägenhet och in i din nya på de dagar som det är tänkt.

8. Efter inflyttning i din nya lägenhet är det vanligt att vilja byta tapeter, måla om och så vidare. Helt enkelt sätta en egen prägel på lägenheten för att trivas så bra som möjligt. Men det är då viktigt att först kontrollera med din hyresvärd om de tycker att det är ok. Ofta tycker hyresvärden bara det är bra att det renoveras, ibland kan de även tänka sig att stå för vissa av kostnaderna.