Tips vid flyttpackning

Tips vid flyttpackning

Att flytta är både roligt och jobbigt på samma gång. Kul för att äntligen få bo i sin nya lägenhet och inreda den men samtidigt jobbigt att packa och flytta alla saker och möbler. Vi tänkte ge dig några bra tips till flyttpackningen som vi hoppas kommer göra det lite lättare för dig.

Dela:

Försök att börja i god tid med att rensa ut bland alla saker. Det är onödigt att flytta med sig skräp som du samlat på dig genom åren och grejer som ändå inte används. Ju längre tid du har bott i en bostad desto mer har du troligtvis hunnit samla på dig i förråd, skåp och lådor. Saker som är hela och fungerande kan du sälja.

Boka släpkärra, lastbil eller flyttfirma i god tid så att flytten går att genomföra den dagen det är tänkt. Ska du använda en flyttfirma är det bra att jämföra priser innan du bestämmer dig, det kan skilja rätt mycket, samt att kontrollera att firman har yrkestrafiktillstånd och försäkringar. Om de saknar det kan det bli du som får stå för kostnaden för eventuella skador på lasten. Att flyttfirman har yrkestrafiktillstånd kan du kontrollera med Transportstyrelsen med hjälp av företagets organisationsnummer. Har du extra tunga saker som till exempel ett piano så bör du meddela flyttfirman om det för de tar ofta extra betalt för mer svårflyttade saker.

Innan du börjar packa behöver du skaffa kartonger. Satsa på bra kvalitet så att de inte går sönder och gärna med handtag. Anlitar du en flyttfirma kan det vara så att de erbjuder kartonger genom sin firma. Det brukar gå åt ca en kartong per kvadratmeter bostadsyta. Det kommer också gå åt bubbelplast, silkespapper, packtejp, sax och tuschpennor.
Se till att packa sakerna tätt i kartongerna annars finns det risk att de rör på sig under transporten och stöter mot varandra. Packa inte för mycket tunga saker i samma kartong utan ta en del tunga saker i botten uppdelat på flera kartonger istället och fyll på med mindre tunga saker. Packa gärna värdesaker i en särskild kartong eller väska som du själv ansvarar för.

När en kartong är färdigpackad är det dags att märka upp den. Markera med tuschpenna på varje sida av kartongen så att det lätt går att se oavsett hur kartongen står. Skriv till vilket rum den ska och vad den innehåller. En del använder sig av siffersystem där de sedan har ett dokument där det står vad varje siffra innehåller och till vilket rum den kartongen ska.
Kablar brukar de flesta ha många av och då kan det vara bra att märka upp dem med hjälp av en bit maskeringstejp som du skriver på. Det blir då väldigt enkelt sen när du ska koppla in dator, tv med mera att se vad som hör till vad.

Se till att packa en kartong med de viktigaste sakerna för de första dagarna i nya lägenheten som till exempel några tallrikar, glas, bestick, kastrull, toalettartiklar, toapapper, handdukar och lite kläder så slipper ni leta i alla kartongerna. Det kan också vara bra att ha verktygslådan redo och några lampor så man enkelt kan komma igång att sätta upp saker.

Var inte för snabb med att montera ned alla lampor i den gamla lägenheten för när du har flyttat ut alla saker är det dags för flyttstädningen och det blir inte vare sig lättare eller roligare utan bra belysning. Vill du inte städa själv kan du anlita en firma istället.

Hoppas att flytten går smidigt och att du kommer trivas i din nya lägenhet.