Dags att göra balkongen vårfin

Dags att göra balkongen vårfin

Nu närmar sig våren och ju mer solen tittar fram desto mer tid vill vi vara utomhus. Då passar det bra att göra sin balkong lite extra fin så man kan tillbringa många soltimmar på den. Det är skönt att ha en riktigt mysig balkong som man kan dra sig tillbaka till för att bara vara och stressa ner och återhämta sig.

Dela:

Börja med att borsta rent balkongen och torka rent så du får bort all smuts som har blivit under hösten och vintern. Har du saker som står på balkongen så försök att rensa ut så mycket som möjligt och skaffa sedan någon bra förvaring för det som du vill ha kvar på balkongen. Tvätta sedan fönsterna ut mot balkongen och fönstret i balkongdörren.

Nu när allt är rent och fint är det dags att ställa ut möblerna på balkongen. Har du en liten balkong är det bästa att investera i ett litet bord som man hänger över balkongräcket för att ta vara på platsen så mycket som möjligt. Har man mer yta kan man använda sig av fällbara stolar och bord så kan man avgöra för varje tillfälle hur mycket plats man vill ha runt omkring sig. Det finns mycket fint att välja på då det kommer till små bord och pallar som man kan ha på sin balkong.

För att göra det extra mysigt och ombonat kan man använda sig av kuddar och mattor. Har du ett tråkigt golv på balkongen är det perfekt att använda sig av en eller flera utomhusmattor. Har du tänkt att sitta sena sommarkvällar på balkongen är det mysigt att installera lite belysning antingen ljuslyktor, solcellslyktor eller ljusslingor.

Sen är det dags att använda sig av gröna växter för att göra balkongen lummig och härlig. Något som är fint är att använda sig av växter i olika höjder och även växter som kan klättra på en spaljé. Även om du har en liten balkong så kan du få plats med en del växter om du försöker odla på höjden. Använd till exempel trälådor för att kunna sätta växter på olika höjdnivåer längs ena sidan på balkongen. Det går också använda sig av avlånga balkonglådor som går att hänga på balkongräcket.

Växter som är bra på soliga balkonger
• Pelargon
• Lavendel
• Margerit
• Rosor
• Olivträd
• Prydnadsgräs

Växter som är bra på balkong i skugga
• Murgröna
• Begonia
• Klockranka
• Flitiga Lisa
• Palettblad
• Bambu

Tänk på att ha växterna i lite större krukor så att de har en större reserv av både näring och vatten. Sen är det också viktigt att det är hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut.

Har man ett intresse av att odla själv så går det bra även på en balkong. Man kan till exempel odla potatis i en vanlig hink. Smultron och jordgubbar kan man plantera tillsammans, de behöver mycket sol och regelbundet med vatten. Även blåbär och lingon går att odla på balkongen men man behöver en sur jord till exempel rhododendronjord eller hortensiajord. Sen går det också att odla olika salladssorter, rädisor, olika kryddor och morötter.

Är du inte så duktig på att sköta växter så kan du ändå få det fint med grönska på balkongen genom att investera i lite bättre plastväxter. Inte lika fint som riktiga växter kanske men väldigt fint att få in grönskan på balkongen och du slipper vattna och ha växter som har vissnat.

Hoppas du får en härlig vår och sommar på din fräscha fina balkong!