Bo i stan, förorten eller på landet?

Bo i stan, förorten eller på landet?

Ska vi bo i stan, förorten eller på landet? Det frågar sig många. Vi tänkte titta på olika fördelar och nackdelar angående detta för att hjälpa dig att komma fram till vilket som passar dig och din familj allra bäst.

Dela:

Att bo på landet låter för många härligt och avkopplande särskilt när man tänker sommar och ledighet. Närheten till naturen är avslappnande, och enligt vissa gör det att vi mår bättre när vi vistas i naturen. Att ha naturen så nära kan göra att det är lättare att få det där löppasset eller promenaden avklarad och att man överlag vistas mer utomhus. Det ger en viss frihetskänsla att bo på landet där det är en bit till nästa granne, man kan gå ostört i sin trädgård och odla egna grönsaker, frukt och bär. Har man barn kan det också kännas tryggare att de kan leka ute mycket utan att vara så rädd för trafiken. När barnen blir lite större är det svårare för dem att träffa sina kompisar bara sådär spontant. Att bo på landet under vintern kan kännas lite tråkigare, det kan vara problem med plogning av vägar vilket gör att pendlingstiden till arbete och fritidsaktiviteter blir längre. Även pendlingstiden på sommaren kan vara tidskrävande vilket gör att många inte trivs med det. Det kan bli svårt att få ihop alla familjens fritidsaktiviteter och vardagsmotion när mycket tid läggs på pendling till och från arbete och skola. Bara att ta sig till en affär för att handla livsmedel kan i vissa fall ta en stund på grund av längre avstånd. Sen är det kostnaden med pendlingen, dels är det drivmedel men sen även slitage och reparationer vilket blir mer när bilen används flitigt. Är man två vuxna i hushållet behöver man oftast två bilar för att få ihop det och det blir ju då en dubbel kostnad. Samtidigt är det ofta billigare hyror på landet och även priserna på hus ligger lägre än i stan och i förorten.

Att bo i stan ger vissa fördelar, bland annat närheten till affärer, restauranger, skola och olika nöjen och fritidsaktiviteter. Detta gör att man spar tid när man ska förflytta sig mellan olika aktiviteter samt att det kan ge lite mer vardagsmotion om man väljer att gå eller cykla. Däremot är det oftast långa avstånd för att ta sig till skogen, i stan finns det parker att promenera och springa i men det är ju faktiskt inte samma upplevelse som att vara i naturen. En annan fördel är att det finns bra kollektivtrafik i stan och att man inte är beroende av att äga en bil vilket gör att man får mer pengar över. En nackdel är att hyrorna är högre i stan och även priserna på bostadsrätter är högre.

Att välja att bo i förorten är lite som att välja något mitt emellan stan och landet. Här har du oftast nära till matbutik, pizzeria och några mindre butiker men även ofta närmare till naturen, elljusspår och träningsanläggningar. Här kan du bo i villaområde och ha hus med trädgård med möjlighet att odla osv. Även i förorten är hyrorna högre än på landet och även priserna för bostadsrätter och hus.