Brandsäkra din bostad

Brandsäkra din bostad

I Sverige inträffar det varje år ca 20 000–25 000 bostadsbränder och totalt omkommer ca 100 personer. Den vanligaste brandorsaken är att man har glömt spisen på. Vi tänkte gå igenom vad man ska tänka på för att göra sin bostad så brandsäker som möjligt.

Dela:

I varje bostad bör det finnas minst en fungerande brandvarnare på varje våningsplan eller per 60 kvm och den bör placeras så brand kan upptäckas tidigt. Brandvarnare bör placeras i, eller utanför, varje rum för sovande personer. Därför är det bra att ha flera brandvarnare i sin bostad. Man bör testa sina brandvarnare för att säkerställa att de fungerar som de ska. Det gör man genom att trycka på testknappen då ska den ge ifrån sig en signal. Gör den inte det måste du byta batteri och hjälper inte det måste du byta brandvarnare. MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) uppger att test av brandvarnare ska göras minst en gång i månaden, när du satt upp en ny brandvarnare, när du bytt batteri, när du varit bortrest en längre tid och när du har gjort rent den. När man testar brandvarnaren är det inte bara batteriet man testar utan funktionen av brandvarnaren. När batteriet blir dåligt i brandvarnaren ger den ifrån sig en kort signal. Se gärna till att ha reservbatteri hemma så du direkt kan byta. Tänk också på att rengöra brandvarnaren en gång per år då det lätt samlas damm i den och det gör att det kan försämra dess känslighet. Vid inköp av en brandvarnare se till att den är CE-märkt.

För att ha större chans att släcka en mindre brand bör man ha en brandsläckare hemma. En pulversläckare på 6 kg bör finnas på varje våningsplan. Varför det bör vara en pulversläckare är för att den släcker branden snabbare och säkrare än en skumsläckare och har en oöverträffad släckkapacitet i förhållande till sin vikt och storlek enligt MSB. Se till att släckaren är certifierad av SBSC, DNV eller annat SWEDAC-ackrediterat certifieringsorgan. Man bör kontrollera sin brandsläckare regelbundet. Tryckmätaren ska stå på grönt, slangen ska vara hel, plomberingen ska sitta kvar och den får inte vara skadad. En brandfilt är ett bra komplement till en brandsläckare och är bra att ha i köket ifall det börjar brinna på spisen. MSB rekommenderar en brandfilt som är 120x180 cm.

Bor du någon våning upp kan det vara bra att investera i en brandstege. Brandstegen är som en repstege som man kan haka fast över en fönsterkarm eller ett balkongräcke för att sedan klättra ned för.

Tänk också på att inte ställa saker i trapphuset som till exempel barnvagnar, tidningar och kartonger. Dels för att elden sprider sig fortare om det är en massa saker samt för att alla på ett lätt sätt ska kunna ta sig ut från sin lägenhet ifall att det börjar brinna.

För att minska risken för brand i bostaden kan man
• Rengöra spisfläkten från fett med jämna mellanrum
• Installera spisvakt eller spistimer
• Installera timer till kaffebryggaren
• Se till att ha uppsikt över levande ljus
• Bara ladda mobiltelefonen när du är hemma och vaken, samt lägg inte mobilen i sängen eller soffan
• Använd inte torktumlare, disk- och tvättmaskin när du inte är hemma
• Rengör bakom vitvaror och tvättmaskin
• Rök inte i sängen