Tips för att få ett rum att verka större

Tips för att få ett rum att verka större

Även om ett rum är litet är det mycket man kan göra när det kommer till inredning för att få rummet att kännas större. Här har vi samlat en del olika tips för att skapa en känsla av mer luft och rymd i ett rum.

Dela:

Om du har flyttat till mindre yta kanske det är ett eller några rum som du tycker är lite små eller kanske har du ett rum i din befintliga lägenhet som är lite i minsta laget. Då finns det lite olika knep och kluriga lösningar att ta till vid inredning och målning för att få rummet att verka större än det är.

Först bör du tänka på att bara ha det antal möbler som du faktiskt behöver. Har man för mycket möbler så upplevs rummet inte lika luftigt utan det känns mer trångt och kompakt. Tänk på vad rummet ska användas till och sedan vad du behöver för att kunna använda det på det sättet. När man väljer möbler till små utrymmen är det bra att tänka på smart förvaring, det kan vara en pall som går att lägga saker i, förvaringsmöjligheter under sängen, en sänggavel med förvaring så kanske man inte behöver nattduksborden eller en smalare byrå för att inte ta så mycket plats. Har man bra förvaring behöver det inte bli så många saker som ligger framme vilket också bidrar till att rummet upplevs större.

Ett annat tips är att använda sig av glasbord vilket bidrar till att det upplevs luftigare när man kan se övrig inredning genom bordet. Om man har ett litet vardagsrum är det smart att inreda med ett lågt soffbord i glas då ett lågt bord gör att rummet känns större.

Ljusa färger skapar rymd och känsla av luftighet. Vit färg reflekterar ljus bra och är ofta det man väljer men det går faktiskt också att använda en annan ljus nyans av till exempel beige, grått eller blått men det måste vara en ljusare färg.

För att skapa ytterligare djup och rymd i ett litet rum kan man använda sig av speglar. En stor spegel i ett litet sovrum gör genast att rummet känns större.

Genom att fästa gardiner i taket så att de är från tak till golv ger en känsla av högre takhöjd i rummet. Ett annat sätt att öka känslan av takhöjden är att när man målar väggarna lämna 10 cm upp till taket och ha den biten vitmålad. Har man fina fönster kan man välja att inte ha några gardiner alls för att ge mer rymd i rummet.

Se till att använda flera ljuskällor i rummet. Ljuset träffar då fler ytor och reflekteras vilket gör att rummet känns större.

Försök att inte placera alla möbler längs väggarna utan använd det utrymmet som finns så kommer rummet kännas luftigare. Det behöver inte vara väldigt långt från väggen men 10 cm gör att rummet kommer kännas rymligare. Det man vill undvika är att det blir ett tomrum mitt i rummet för då upplevs rummet mindre.

Undvik att ställa möbler framför fönstret. Fri yta framför fönstret ger rummet mer djup. Om du måste placera något framför fönstret så ställ det några centimeter ut från fönstret.

Testa dig fram och använd några av de här tipsen så kommer du att uppleva att ditt rum ser större ut än det är.